Project

Een oase van rust vlakbij het centrum

Het volledige binnengebied van Handbogenhof is autovrij. Spelende kinderen, wandelaars en fietsers kunnen er dus naar hartenlust genieten van een veilige omgeving.

  • 5 woongebouwen
  • 82 appartementen

  • 1 praktijkwoning
  • 6 handelsruimtes (bv. fietswinkel, kinderdagverblijf, buurtwinkel of broodjeszaak)

De doordachte inplanting van de verschillende gebouwen zorgt ervoor dat je van op elk terras kan genieten van mooie zichten op de binnentuin, de vesten of de stad. Het gezellige wandelpad dat diagonaal door de site loopt, geeft bovendien een prachtig uitzicht op de beroemde Sint-gummaruskerk. De connectie met de binnenstad en het groen is steeds voelbaar.

Met de verhuis van woonzorgcentrum Paradijs naar de nieuwe locatie aan de Transvaalstraat en de sloop van de bestaande gebouwen ontstond een bijzondere opportuniteit voor de stad Lier om deze uniek gelegen site te herontwikkelen.

Het nieuwe ontwerp streeft naar een optimale integratie van hedendaagse architectuur in de historische context van de Lierse binnenstad. 

Geïnspireerd op de vele pittoreske hoekjes en pleintjes van de stad Lier biedt het project een maximale doorwaadbaarheid voor voetgangers en fietsers met veel groenaanleg. Het project verbindt de historische structuren van de oude wallen, Kapucijnenvest, en de groene vesten langsheen de recentelijk gerestaureerde godshuizen. De diagonale wandelas doorheen het groene binnenplein geeft een prachtig zicht op de spits van de Sint-Gummaruskerk. Een eigentijdse vormgeving met lichtgrijs genuanceerde baksteenarchitectuur gecombineerd met architecturaal zichtbeton in een bruisende schoolomgeving biedt schitterende opportuniteiten als aangename woonomgeving voor zowel jonge gezinnen als ouderen. 

Architect Bart Janssens
Architects in Motion

DE CONNECTIE MET DE BINNENSTAD ÉN HET GROEN IS STEEDS VOELBAAR